Rendkívül sokféle dolgot sikerült készítenem a zöldség-alap jegyében ma.

Először is eldöntöttem, hogy ebédre előételnek retekchips lesz. Valójában fogalmam sem volt, lehet-e ilyet csinálni, de ránéztem Google-ben, és elméletileg létezik, úgyhogy nekiálltam és pár perc alatt összedobtam.

Fontos, hogy vegyszermentes zöldségeket használok egy ideje már, ezért minden porcikájukat tudom hasznosítani. Ezúttal is alapos mosás után héjastól (két végét nyilván levágva) karikáztam fel a fehérretkeket (jól megtermettek voltak, ezért összesen 3-at készítettem el), lehetőség szerint vékony szeletekre. Enyhe sózás után már mentek is a felforrósodott zsiradékba, ami nálam házi disznózsírt jelent. Addig sütöttem, amíg meg nem pirultak és lehetőleg ropogós lett legalább egyik oldaluk. Sokszor csak féloldalasan lettek roppanósak, mert nem kockáztattam az égést. Ilyen egyszerű a retekchips elkészítése. Nagy szó, hogy a nagyobbik lányom élvezettel csipegette, pedig a tinédzserkorszak sűrűjében van.

Mivel ugye említettem, hogy a zöldség teljesen vegyszermentes, én ezért bio-nak tekintem és minden részét felhasználom. A zöldje is szép, egészséges volt, ezért mosás után belenyomorítottam a turmixgépbe együtt a szintén ugyanott vásárolt rukkolával és leturmixoltam őket. A nap folyamán, főként a levét megiszogattam, mert a sűrűje olyan lett végül, mint a moszat :D

Ezek után úgy döntöttem, hogy a ketogén FB csoportban talált cukkinitekercs receptjét felhasználva csinálok egy kenyér és felvágotthelyettesítő göngyöleget. Az eredeti recept itt található, de csak csoporttagoknak (Ketogén Diéta - ketozis.hu): https://www.facebook.com/groups/ketogendieta/permalink/2748606338716447

Én így készítettem:

Lereszeltem egy közepes cukkinit (mivel ez is vegyszermentes, ezért héjával együtt), 5 tojást kevertem hozzá, és egy marék őrölt lenmagot meg zúzott fokhagymagerezdet (1 db.), sóztam, borsoztam, 10dkg reszelt sajtot tettem hozzá és belezúdítottam egy sütőpapíros tepsibe. Kb. 180 fokon pirosra sütöttem, hagytam kihűlni és utána sonkával, sajttal töltöttem, feltekertem. Kenyérszerű állaga van, de közben töltött, szóval multifunkciós étel. :-)

Mivel még mindig volt időm, ezért a tekerccsel együtt megsütöttem egy jól megtermett padlizsánt (felszelve), aztán kikapartam a belsejét, tettem hozzá sót, borsot, fokhagymát, egy kis zsírt és összekrémesítettem őket, ebből lett a padlizsánkrémem, amit reggelente a pirított kenyeremre kenek. Ehhez aztán szoktam kistermelői koktélparadicsomot is falatozgatni, hogy teljesebb legyen az élmény. Legnagyobb örömömre a lányom ezt is szívesen fogyasztja, úgyhogy egy szavam sem lehet a mai tinikre!

Írjátok meg, hogy tetszett! :) :) :)